【Emily】葛珮帆話無必要保留「大律師」 馬恩國:關佢咩事?一知半解
2021/4/7

【明報專訊】民建聯立法會議員葛珮帆(EQ)近年經常評論司法界、法律界,噚日佢喺報章撰文,批評香港大律師公會「屢為反中亂港者吶喊助威,挑戰『一國兩制』憲制權力」,仲話保留「大律師」係毫無必要,分大律師同律師嘅制度已不合時宜。

馬:香港市民夠多反政府

係咪踢晒佢哋落海?

EQ黨友、身為大律師嘅香港法學交流基金會主席馬恩國好激動咁話,EQ連律師都未做過,對大律師業務一知半解,「司法嘅嘢關佢咩事?佢IT界㗎嘛」;反問如果因為大律師多「黃絲」就要消滅佢,「老師夠多黃絲,你係咪炒晒佢?香港市民夠多反政府,係咪踢晒佢哋落海?」

葛:「大」字在前,被認為高高在上

EQ喺《東方日報》撰文,話夏博義(Paul Harris)當選大律師公會主席後,多番抹黑《港區國安法》;公會主席可以左右本港法官嘅任命,極有可能「政治立場行先」。

EQ又話香港至今保留「大律師」係毫無必要,既增加市民訴訟費用負擔,而部分人權力過高,「屬巨大漏洞」。佢認為,「大律師和律師的工作並無高下之分,但一個『大』字在前,就一直被認為高高在上」,舉例英國和其他地區嘅律師和大律師專業正邁向完全結合或半結合,政府應盡快檢討香港制度。

馬恩國就同Emily講,慨嘆「終於燒埋嚟」,佢話大律師公會都已經收晒聲,「你成日插佢做咩啫?」佢認同喺政治上大律師公會有問題,但唔應該因為咁就「殺晒大律師(身分)」,𠵱家律師會都「變緊天」,「叫律師就唔黃咩?」,職業同政見無必然關係。佢勸告EQ,如果為迎合政治要求再搞落去,會令班法律界仲反感,「你咁樣唔係幫緊中央」。

馬大狀解釋,大律師同律師各有分工,專長同訓練好唔同,大律師打官司,律師做樓宇買賣等,「律師點識喺法庭盤問啫?」

十大熱門
一周十大