SHOWBIZ / NEWS 娛樂

袁詠儀﹕Chilam城城沈嘉偉係廢柴

2017/9/6

袁詠儀口不擇言得罪人多的性格至今不變。

3 photos

【明報專訊】袁詠儀(靚靚)接受奇妙電視《天下第一Friend》鄭紹康訪問,提到當年被指口不擇言得罪不少人,包括成龍與王晶,靚靚至今性格不變,節目中她公開爆老公張智霖(Chilam)、郭富城與沈嘉偉是「廢柴」!

有時間就打麻將

靚靚稱3人加另一圈外朋友「大哥」都是「廢柴」,原因是他們「四條廢柴愛打牌」。她笑說﹕「佢哋玩起嚟真係好廢,例如Chilam今日同我講﹕『今晚去打牌!』我問佢點解?佢答﹕『阿王(郭富城)明日走啦!』到咗翌日,Chilam又同我講﹕『今晚去打牌!』問佢點解?佢答﹕『阿王返來啦!』你話廢唔廢?」靚靚給Chilam自由去打牌,最緊要他識得返屋企,好似沈嘉偉,他打到三叉神經線發炎才肯返屋企!她指這4個男人的友誼建立逾20年,平日各有各拼搏,有時間便打牌玩到好廢。

「無買錯呢隻藍籌」

她自言是口不擇言的人,當年張國榮與梅艷芳也教訓過她。Chilam知道她的脾氣,為免她在不適當場合爆出不適當的說話,有時會捉實她。兩人結婚16年,經歷過女尊男卑的階段,她說﹕「我記得一句說話,寧欺白鬚公,莫欺少年窮,現在證明我無買錯呢隻藍籌啦!」她稱愛情保鮮是積極求進步,現在她不拍戲,但也會了解周邊發生的事情,跟老公有講不完的話題。近年少了工作是囝囝好黐身,Chilam叫她不要工作多陪伴兒子。

袁詠儀剛慶祝46歲生日(9月4日),Chilam跟一班好友為她慶祝。靚靚分享照片留言﹕「生日能跟知己好友一起度過,溫馨的一頓午餐、晚餐,原來已經很快樂,真的長大了!」

文﹕娛樂組