SHOWBIZ / LATEST 即時娛樂

擔任MIRROR真人騷導師 梁祖堯爆Ian喊得最勁 (19:25)

2021/4/6

梁祖堯坦言起初覺得陳卓賢(圓圈示)最難搞,指對方性格較cool,跟其他人有距離感。(鍾偉茵攝)

2 photos

【今日直擊】人氣男團MIRROR日前到梅窩拍攝新節目《調教你MIRROR》,由梁祖堯擔任導師。由於粉絲「私追」到拍攝場地,情况失控影響拍攝,姜濤當眾斥責粉絲,令在場的「姜糖」對偶像感失望而鬧出風波。事後大部分粉絲怪罪的目標並非姜濤,反而是教姜濤趕粉絲的導師梁祖堯,以及被指處理不當的經理人黃慧君(花姐)與ViuTV。

梁祖堯今日出席「ViuTV 5周年:繼續向前」活動,談到捲入無妄之災遭粉絲罵,他平靜表示:「大家都預咗有呢個結果,但係佢哋都講咗,呢個唔係設計item,我完全冇hard feeling。坦白講,嗰啲係佢哋fans嘛,如果佢哋有啲乜嘢,老實講影響唔到我,我都40幾年人,如果呢啲嘢搞到自己唔開心就傻啦。(睇化咗?)又唔係睇化,你知道嗰啲嘢原因,到時一出街就知,出街之後啲fans就知道唔啱,因為一嚟帶來危險,二來其實你見到12個仔(MIRROR)嗰個成長,唉,講起都感動。(你拍到喊?)我喊就梗,暫時我冇諗過佢哋件事咁投入,佢哋冇講自己喊呀,係咪唔講得㗎?」

祖堯表示答應花姐用真心做好節目,自己亦渴望認識MIRROR,跟他們暫時相處了6天,「我先頭覺得有啲人會難搞。(例如?)比如Ian(陳卓賢),佢cool啲,感覺有距離及抽離啲,頭兩日佢都真係咁,跟住成個攝製隊都冇諗過Ian係喊得最勁嗰個,同佢做一啲練習或傾偈時,基本上個個流真心眼淚,唔係為節目效果,其實佢哋12個仔之間,係盲婚啞嫁返嚟,大家性格唔同,年紀又唔同,起初唔同組,公司將佢哋放喺同一組合,大家冇好好相處過,一路只係工作、工作同工作。我覺得呢個時機好好,個功德係令佢哋真正認識大家、尊重大家、欣賞大家同愛大家。」

MIRROR透露之後會再入營,有沒有措施預防粉絲再「私追」?祖堯說:「完全唔使喇,嗰日講完出嚟後,真係一個(粉絲)都冇,佢哋真係好乖。(你好惡?)我邊有惡過啫?都唔關我事,我冇出去講,我當時揸住部機係做緊Live畀花姐睇,唔係節目嘢,用自己部機拍緊。」

(即時娛樂)