SHOWBIZ / LATEST 即時娛樂

7‧1闖立法會案 王宗堯稱將被改控暴動罪︰不用太擔心我 (17:08)

2020/6/9

王宗堯表示已收到通知,將會就「7‧1闖立法會案」被改控暴動罪。(資料圖片)

2 photos

去年7月1日民陣發起遊行,其間多名示威者闖入立法會,並一度佔領會議廳,警方後來以「進入或逗留在會議廳範圍」等罪拘捕多人,其中涉有份參與的王宗堯向《明報》表示他已收到通知,會被改控暴動罪。

王宗堯在facebook發文︰「沒有暴徒,只有暴政。大家不用太擔心我(我不能代表所有人),但其實由930拉我地(哋)當日已經好清楚,係(喺)所有大是大非嘅日子前,作出咁高調嘅動作,只係想嚇走其他想發聲嘅人,同埋轉移焦點。我相信,我並不孤單,今日係2020年6月9日,今日係屬於100萬嘅香港人的。記住,勿忘初衷。#抗爭尚未成功 #五大訴求 #缺一不可🖐🏽☝」

(即時娛樂)